hom intro   doel  museum  activity  anderen  info   links

 

in het kader van de manifestatie '2019 Haagse GOUDEN EEUW'

heeft het Toverlantaarnmuseum Scheveningen dit jaar de volgende extra programmering:

reserveren s.v.p. tel 070 3524610

De Toverlantaarn, Christiaan Huygens vertelt ...

kinderen nemen hun ouders of grootouders mee en samen beleven zij een geanimeerde vertoning waarbij de geleerde Christiaan Huygens voor even terugkeert uit de 17e eeuw. Hij vertelt over de Toverlantaarn, een van zijn kleinere ontdekkingen. Hij vindt het maar niets en probeert het geheim te houden. Dat mislukt, want op een bewaard gebleven brief, die hij in 1659 naar zijn vader Constantijn stuurde, had hij in de kantlijn de werking van de toverlantaarn getekend. Tijdens de voorstelling in het huismuseum geeft Christiaan uitleg over zijn eigen toverlantaarn, toont hij de projectiewerking van enkele oude toverlantaarns en overziet wat die uitvinding in de toekomst teweeg zal brengen in de samenleving. Het brengt hem bij de film, de televisie en uiteindelijk zelfs bij I-pad en smartphone. De vertelling wordt opgeluisterd met muzikale effecten.

Zondag 10 november 2019  Gaat NIET door vanwege persoonlijke omstandighen

 

Film op basis van en rond materiaal voor de toverlantaarn (minder geschikt voor kinderen).

1666 Constantijn en Christiaan

De filmanimatie toont een week uit het leven van vader en zoon Huygens. Het is in het jaar 1666 dat de 70-jarige diplomaat en de 37-jarige wetenschapper/uitvinder een tocht maken in hun woonstad Den Haag en omgeving. Vanaf het Plein gaan ze per koets naar Scheveningen en varen zij per trekschuit naar Hofwijck in Voorburg. Ook de zeilwagen van Simon Stevin komt voorbij.

De film toont beelden op basis van oude gravures en toverlantaarnplaten, uitgevoerd in eigentijdse vormgeving. Eventueel wordt de film aangevuld met enkele andere korte, zelf geproduceerde, toverlantaarnfilmpjes. Deze zijn geproduceerd door Henk Boelmans Kranenburg, ingesproken door Robert te Pas.

 

Zondag 17 november 2019    van 15.00 tot ca. 16.00 uur 

  kosten 7,50 (inclusief koffie/thee/fris)

 

     .